Zelf een couveuse maken

 

Zo maak je zelf een couveuse

Couveuses zijn heel handig als je jonge dieren met de hand moet grootbrengen. Een constante temperatuur en een goed klimaat zorgen ervoor dat je dier goed kan groeien. Maar echte couveuses zijn best duur.  Je kunt er ook zelf een maken.

caviakooiEen goede bak als basis van de couveuse

Wat je zoekt is een goede bak om een couveuse van te maken. Rondom moet het dicht zijn, met alleen aan de bovenkant mogelijkheid voor ventilatie. Je wilt niet dat het kan gaan tochten in de couveuse. De warme lucht moet erin blijven hangen.

De basis van de couveuse kan een klein cavia-kooitje zijn. Zo'n plastic kooi met alleen aan de bovenkant tralies. Een andere optie is een terrarium of aquarium.

Warmtebron

Onder de bak plaats je een warmtematje. Dit kan een eenvoudig infraroodmatje zijn. Het infraroodmatje zal de bodem verwarmen, en dat verwarmt weer alles in de couveuse.
Plaats het warmtematje aan één kant van de couveuse, zodat je een warme en een koelere zone creeëert. Het dier kan dan zelf kiezen aan welke kant het gaat liggen.

Veel mensen hebben de neiging het té warm te maken. Een omgeving van 30 graden voelt aan je handen niet zo warm. Het voelt lauwig en slap, en je bent gauw geneigd om het warmer te maken. Maar 30 graden is voor veel dieren echt meer dan genoeg. Door een koelere zone te maken, kan je dier zelf kiezen waar het gaat liggen.

Let op: het kan wel 30 - 60 min duren voordat couveuse helemaal door en door is opgewarmd. Dus geef het de tijd en meet regelmatig de temperatuur.

Temperatuur van de couveuse

De temperatuur in de couveuse kan je meten met een thermometer. Het meest handige is een digitale thermometer met een sensor. Die sensor plak je vast in de couveuse, of leg je tussen de dieren, en dan kan je continue de temperatuur in de gaten houden. Heb je dat allemaal (nog) niet, dan kan je ook een koortsthermometer aanzetten en tussen de dieren leggen. Of een buitenthermometer erbij leggen.

Kijk in de handleidingen op deze website welke temperatuur het beste is voor jouw dier. Maar let ook op wat het dier doet. Ligt het constant aan de koude kant? Dan kan het warmtematje wel wat zachter. Ligt het constant aan de warme kant, maar blijft het tekenen van onderkoeling vertonen, zorg dan voor extra warmte. Bijvoorbeeld een extra kruik erbij.

Een temperatuurregelaar is een goedkope oplossing (ca 10 euro) waarmee je de temperatuur van een warmtematje kunt regelen. Zet de temperatuurregelaar tussen het stopcontact en het warmtematje. Door aan de knop te draaien, kan je minder elektriciteit naar het warmtematje laten gaan, waardoor de temperatuur lager wordt.
Het nadeel is dat het best even zoeken is naar de juiste instelling. En als de omgevingstemperatuur daalt of stijgt, moet je zelf een aanpassing doen.

Een thermostaat is daarom nóg handiger. Die heeft een temperatuursensor die je in de couveuse kunt hangen of vastplakken. Op de thermostaat stel je de gewenste temperatuur in. Is het koeler dan de gewenste temperatuur, dan zet de thermostaat het warmtematje automatisch aan. Is het warmer dan de ingestelde temperatuur, dan zet de thermotaat de warmtemat weer uit. Hiermee kan je heel precies de temperatuur bepalen. Een thermostaat kost tussen de 45 en 75 euro.

Bovenkant afdekken

Warme lucht stijgt op, en verdwijnt dus door de tralies aan de bovenkant van je couveuse. Om de warmte goed vast te houden, kun je een handdoek over de kooi leggen. Houd uiteraard wel een gedeelte open voor frisse lucht.

De handdoek werkt ook isolerend voor de zijkanten. Is het te koud in de couveuse, pak hem dan grotendeels in met handdoeken, zodat de warmte goed vastgehouden worden. Omgekeerd, is het te warm is de couveuse, laat dan meer open aan de bovenkant, zodat de warmte kan ontsnappen.

De handdoek heeft nog een tweede functie. Het zorgt ervoor dat de couveuse een donker en geborgen holletje wordt. De meeste diersoorten vinden het prettig om in een holletje te zitten. Het reduceert stress. En weinig stress zorgt ook weer voor een betere gezondheid en groei.

In de couveuse

In de couveuse leg je 2 lagen handdoeken. Of één grote handdoek dubbelgevouwen. Je dieren kunnen dan tussen de twee lagen liggen. Daar is het extra warm en geborgen. Krijgen ze het te warm, dan gaan ze vanzelf op de handdoeken liggen. Zo zorg je ook weer voor een goede temperatuurregeling en voorkom je oververhitting.

Gebruik bij voorkeur witte handdoeken. Op wit kan je namelijk beter de kleur van de urine en de poep ziet.

Je kunt ook trainingsmatjes of absorberende onderleggers in de couveuse gebruiken.

Zie je het niet zitten? Dan is de TLC 30 advance couveuse misschien wel een handige couveuse voor jou:

 

Handige links

Huisvesting en warmte

Thermostaten en thermometers

Allerlei soorten warmtematjes

 

 

Angela's 6 belangrijkste tips voor elke opvoeder van jonge dieren:

Ga niet meteen aan de slag

Is hulp echt nodig?

Veel dieren die met de hand worden grootgebracht, hadden eigenlijk helemaal geen hulp nodig gehad.

Lees gauw verder...

Vind een goed opvangadres

Wie geeft de beste zorg?

De beste kans van slagen heb je bij iemand met ervaring en verstand van zaken.

Vind hier een opvangadres...

Geef geen melk

De beste tips om de eerste 24 uur door te komen.

Vaak zijn moederloze dieren gestrest, onderkoeld en uitgedroogd. Dat moet eerst worden aangepakt voordat je met melk aan de slag gaat.

Lees hier de beste aanpak...

Zorg dat je alles in huis hebt

Je hebt meer nodig dan alleen de juiste melk.

Je moet ook de juiste hulpmiddelen hebben om de melk te geven. En het verblijf van het diertje moet zijn aangepast aan zijn behoeftes.

Lees hier over alle benodigdheden om een diertje groot te brengen...

Zorg voor rust en comfort

Comfort en rust zijn van levensbelang

Met een optimale omgevingstemperatuur en voldoende rust, kan een jong dier zijn energie besteden aan de groei.

Meer over huisvesting en warmte...

Zo voer je een jong dier

Verslikking kan dodelijk zijn

Hoe houd je een jong dier vast? Hoe voorkom je dat het zich verslikt?

Lees er alles over in dit artikel...

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49