Handleidingen voor het grootbrengen van jonge zoogdieren

Fret

Fretjes met de hand grootbrengen

Fretten pups met de hand grootbrengen is erg lastig. Niet alleen omdat de moedermelk moeilijk na te maken is en de pups niet graag uit een speentje drinken, maar ook vanwege een goede sociale ontwikkeling. Fretten die te jong bij de moeder zijn weggehaald, vertonen op latere leeftijd vaak erg ruw en agressief gedrag of zijn juist erg angstig. Om deze redenen is het van groot belang om een pleegmoeder te zoeken. De meeste zogende moederfretten zullen gemakkelijk een vreemd jong accepteren. De leeftijd van de zogende pups hoeft niet exact hetzelfde te zijn, maar houd wel in de gaten of de jongsten genoeg melk krijgen. Weeg ze regelmatig, zodat je kunt zien of hun gewicht goed toeneemt.

Melk voor jonge fretten

Moedermelk van fretten bevat 25,5% eiwit, 34% vet en 16,2% lactose.
 
FoxValley 25/30 is speciaal gemaakt voor buidelratten, fretten en soortgelijke dieren. Het bevat 25% eiwit en 30% vet. Het lactosegehalte is helaas niet bekend bij ons.
Meng de FoxValley 25/30 volgens 1 deel poeder met 2 delen water.

FoxValley 32/40 kun je ook mengen met maltodextrine. 4 delen foxvalley 32/40 met 1 deel maltodextrine geeft ook een mengsel met 25% eiwit en 30% vet.
Dit mengsel van twee poeders maak je dan aan met 1 deel poedermengsel met 2 delen water.

Heb je geen maltodextrine, dan kan je ook alleen FoxValley 32/40 gebruiken, gemengd volgens 1 deel poeder met 3 delen water.
 
Een ander recept is Kitten Milk Replacer (KMR®) en verse slagroom. Je maakt de KMR® aan volgens de verpakking en dan meng je 3 delen KMR® en 1 deel slagroom.
 
Weer een ander recept is een combinatie van 3 delen Esbilac® met 1 deel Nutrilon Soya 2® en 5 delen water. Esbilac wordt ook wel verkocht onder de naam Zoologic Milk Matrix 33/40. De producent is PetAg.

Zo moet je de melk aanmaken

Tips en trucs voor het aanmaken van melkpoeder

Afhankelijk van welke melk je gebruikt, moet je de melk voor fretten als volgt aanmaken:
 
FoxValley 25/30: 1 deel poeder met 2 delen water.

FoxValley 32/40 + Maltodextrine: 4 delen 32/40 + 1 deel maltodextrine. Dit poedermengsel aanmaken met water volgens 1 deel poeder met 2 delen water.

FoxValley 32/40: volgens 1 deel poeder met 3 delen water.

Kitten Milk Replacer (KMR®) en verse slagroom: Je maakt de KMR® aan volgens de verpakking en dan meng je 3 delen KMR® en 1 deel slagroom.

Esbilac en Nutrilon Soya: 3 delen Esbilac® met 1 deel Nutrilon Soya 2® en 5 delen water.

Zoologic Milk Matrix 33/40 en Nutrilon Soya: 3 delen MM 33/40 met 1 deel Nutrilon Soya en 5 delen water


Een 'deel' is een maatschepje. De grootte van het maatschepje maakt niet uit. Een koffieschepje of ander keuken-maatschepje is vaak prima.
Schep de melkpoeder en strijk het af. Er mag geen bergje op de maatlepel liggen. Meer over maatschepjes, 'delen' en mengverhoudingen
 

Hoe warm moet het water zijn waarmee je melk aanmaakt?
Het beste kun je heet water gebruiken van ongeveer 80 graden Celcius. Meng het water rustig door de melkpoeder. Als je té hard schudt of roert, kunnen de vetten in de melk juist gaan klonteren. De melk klontert, hoe komt dat?
 
Laat de melk minstens 4 uur staan in de koelkast. Zo heeft het poeder rustig de tijd om al het water goed op te nemen. Hierdoor wordt de melk gemakkelijker te verteren en heb je minder problemen zoals diarree bij jonge dieren.
De aangemaakte melk kan 24 uur bewaard worden in de koelkast.

Melk opwarmen
Voordat je gaat voeren, warm je de melk au-bain-marie op tot lichaamstemperatuur. Je kunt ook een flessenwarmer voor baby's gebruiken.
Gebruik geen magnetron om de melk op te warmen. In zulke kleine hoeveelheden gaat de melk snel koken en verpietert de melk.
 
Meer (engelstalige) informatie op www.ewildagain.org

Benodigdheden voor het voeren van jonge fretten

Speentje:

Het is lastig te bepalen welk soort speentje het beste is. Neem een aantal verschillende soorten en probeer zelf uit welke de pups het prettigst vinden.
de Miracle Nipple is ons meest stevige speentje. De Miracle Nipple is er in een lange en korte variant en wordt niet snel stuk gebeten.

Spuitje en/of flesje:

Begin met een spuitje van 1 ml. Later zul je ook grotere spuitjes kunnen gebruiken. Kies voor een o-ring spuitje. Deze spuitjes hebben een zeer dunne rubberen ring, waardoor het spuitje zeer soepel loopt. Zo heb je minder kans op doorschieten en verslikken.

Aangezien fretten zoveel mogen drinken als ze zelf willen, kun je ook gebruik maken van een flesje. Een flesje heeft als nadeel dat het moeilijk te bepalen is hoeveel ze hebben gedronken.

Frettenvoer:

geweekte frettenbrokjes, gekookt ei, gekookt of gebakken vlees, etc.

Warmtebron:

De pups in grote nesten houden elkaar wel warm, maar als je maar een paar pups hebt, is het belangrijk om ze warm te houden. Meer over warmtebronnen.

De meeste van bovenstaande producten voor fretten zijn te verkrijgen in onze webshop: https://shop.melkvoordieren.nl .

Groeischema

• Geboortegewicht: 8 – 10g
• 1 week oud: 30g
• 2 weken oud: 60 – 70g
• 3 weken oud: 100g
• 4 weken oud: 150g
• 6 weken oud: 300g
• 9 weken oud: 700g
(Bron: Stichting “De Fret”, 2006)

Voedingsschema jonge fretten

Lees voordat je een jonge fret gaat voeden eerst de artikelen "de eerste 24 uur" en "hoe voer je een jong dier?" Deze staan onderaan de pagina.

Jonge fretjes laten zich in het begin vaak erg moeilijk voeren. Heb geduld en probeer zo min mogelijk te forceren. Hierdoor zal de pup zich gaan verzetten en wordt het voeren alleen maar lastiger. Houd er rekening mee dat de eerste voedingen erg veel tijd zullen kosten.
 
Wikkel de jonge fret in een doekje en houd het rechtop. Duw het speentje iets uit het midden tussen de lippen en spuit zeer langzaam de melk naar binnen. Geef zoveel melk als het diertje zelf wil drinken. In de regel komt dit overeen met zo'n 10% van het lichaamsgewicht per dag.

leeftijd

Aantal melkvoedingen

Overige voeding

0 – 3 weken

Elke 2 a 3 uur (ook 's nachts)

 

3 – 4 weken

Elke 3 a 4 uur (ook 's nachts)

2x per dag geweekte frettenbrokjes.

4 – 5 weken

Elke 4 uur

2x per dag harde brokjes

5 – 7 weken

Voedingen langzaam afbouwen
Speengewicht: 300 – 450 gram.

Vast voedsel verder opbouwen

Wanneer overstappen van melk op vast voedsel?

Vanaf een leeftijd van 3 weken mogen de pups ook zacht voer eten. Denk hierbij aan geweekte frettenbrokjes, gekookt ei, gebakken vlees, etc. Alles wat volwassen fretten ook mogen hebben. Prak het in kleine stukjes en verwarm het tot zo'n 30 graden. Laat het niet te lang staan en let op dat de jonge fretten er niet doorheen gaan rollen. Als de pups nat worden, kunnen ze gemakkelijk onderkoeld raken.

Hoe moet je een jong fretje vasthouden tijdens het voeren?

Jonge dieren wikkel je het beste in een doekje. Het houdt ze warm, en ze zullen minder friemelen. Veel dieren vinden het fijn om de oogjes bedekt te hebben tijdens het drinken. En met het doekje heb je altijd een puntje vrij om het bekkie mee af te vegen.

In onderstaand filmpje zie je hoe een hermelijntje gevoerd wordt met een spuitje en een konijnenspeentje. Je kan dezelfde techniek, de pengreep, ook toepassen op een fretje:

 

 

Help jonge fretten met poepen en plassen

Jonge pups moeten in het begin na elke voeding worden geholpen met poepen en plassen. Dit doe je door met een nat doekje over de buik, anus en achterpoten te wrijven. Ze zullen niet elke keer poepen, maar bijna altijd wel moeten plassen.De massage van de buik helpt ook bij de voedselvertering.

Vanaf een leeftijd van 3 weken zullen ze zelf leren poepen en plassen. Dit is op hetzelfde moment als ze leren eten en uit hun nest komen.

Socialisatie

Jonge fretten leren heel veel van hun moeder. En contact met een volwassene is van groot belang voor een goede sociale ontwikkeling. Houd de jongen dus altijd bij de moeder als ze geen melk kan geven of zorg voor een pleegmoeder die voeding en de sociale vaardigheden kan bijbrengen. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij een (gecastreerde) mannetje die de verzorging van een nestje weesjes op zich nam!

einde handleiding Fretten met de hand grootbrengen

Angela's 6 belangrijkste tips voor elke opvoeder van jonge dieren:

Ga niet meteen aan de slag

Is hulp echt nodig?

Veel dieren die met de hand worden grootgebracht, hadden eigenlijk helemaal geen hulp nodig gehad.

Lees gauw verder...

Vind een goed opvangadres

Wie geeft de beste zorg?

De beste kans van slagen heb je bij iemand met ervaring en verstand van zaken.

Vind hier een opvangadres...

Geef geen melk

De beste tips om de eerste 24 uur door te komen.

Vaak zijn moederloze dieren gestrest, onderkoeld en uitgedroogd. Dat moet eerst worden aangepakt voordat je met melk aan de slag gaat.

Lees hier de beste aanpak...

Zorg dat je alles in huis hebt

Je hebt meer nodig dan alleen de juiste melk.

Je moet ook de juiste hulpmiddelen hebben om de melk te geven. En het verblijf van het diertje moet zijn aangepast aan zijn behoeftes.

Lees hier over alle benodigdheden om een diertje groot te brengen...

Zorg voor rust en comfort

Comfort en rust zijn van levensbelang

Met een optimale omgevingstemperatuur en voldoende rust, kan een jong dier zijn energie besteden aan de groei.

Meer over huisvesting en warmte...

Zo voer je een jong dier

Verslikking kan dodelijk zijn

Hoe houd je een jong dier vast? Hoe voorkom je dat het zich verslikt?

Lees er alles over in dit artikel...

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49