Huisvesting

Hele jonge dieren kun je gemakkelijk onderbrengen in een kartonnen doosje of plastic bak zonder deksel. Een klein kooitje met tralies waar ze niet doorheen kunnen is ook prima. Leg bij voorkeur een witte handdoek op de bodem. Dit is lekker warm en zacht, en bovendien kun je de urine en ontlasting goed in de gaten houden.

Wanneer het dier ouder is en meer rond gaat lopen, kun je hem in een kooi plaatsen waar ook volwassen exemplaren in gehouden kunnen worden. Kies voor dieren die kunnen klimmen een relatief lage kooi. Dan zullen ze niet zo hard vallen als het een keertje mis gaat.

Diertjes die de ogen open hebben, hebben ook een waterbakje nodig. Kies hiervoor een klein stevig bakje. Niet te groot, zodat ze er niet doorheen kunnen lopen. Een nat diertje koelt snel af. Een niervormig stenen bakje is ideaal, want daar kunnen ze makkelijk uit drinken, maar niet makkelijk in gaan staan.

Warmte

Jonge dieren zonder haartjes kunnen zichzelf nog niet warm houden. Normaal gesproken zitten ze lekker onder hun moeder en delen ze haar lichaamswarmte. Maak daarom een lekker warm nestje van natuurlijke warme materialen zoals hooi, wol, katoen, etc. Leg een buitenthermometer in het nest, zo kun je zien wat de temperatuur in het nest is. Een temperatuur van 37-39 graden is ideaal. Te warm is net zo schadelijk als te koud. Houd de temperatuur dus goed in de gaten.

Een onderkoeld jong verliest veel energie en kan zijn voeding niet goed verteren. Een goede omgevingstemperatuur is dus erg belangrijk. Idealiter gebruik je hiervoor een couveuse die ingesteld is op de lichaamstemperatuur van het dier (meestal rond 37 graden Celsius). Het is van groot belang dat je deze temperatuur constant houdt, want veel diersoorten kunnen in de eerste weken van hun leven hun lichaamstemperatuur niet zelf reguleren.

Couveuse voor jonge dierenBrinsea TLC broedmachine couveuse voor jonge dieren

De Brinsea TLC is een speciale couveuses voor jonge dieren. Ze zijn helemaal ontworpen met zowel het dier als de verzorger in gedachte. Je kunt de temperatuur nauwkeurig instellen, en de luchtvochtigheid aflezen. De ingaande lucht gaat door een luchtfilter en in de couveuse is een lichte overdruk, zodat ziektekiemen niet via andere wegen naar binnen kunnen komen. Door de heldere glazen deur kun je het dier goed in de gaten houden. En uiteraard is de couveuse heel goed te reinigen.

Een (tweedehands) couveuse voor baby's is natuurlijk ook geschikt voor dieren.

Couveuses zijn vrij prijzig, maar is het wel een heel fijn apparaat om te gebruiken. We verhuren ook kleine couveuses. Bekijk onderstaand filmpje of stuur ons een email voor meer informatie.

Opties als je geen couveuse hebt:

Heb je geen couveuse, dan kun je aan de zijkant van het nest een warmtebron plaatsen. Sommige dieren hebben een voorkeur voor verwarming onderaf, of bovenaf. Dit staat in de soortspecifieke handleidingen beschreven.
Zorg ervoor dat de de jongen zelf kunnen kiezen of ze bij de warmtebron willen liggen of niet. Er zijn verschillende opties, met allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Elektrische warmtemat met thermostaat:

Kat op een warmtematjeElektrische warmtematjes met een thermostaat zijn ideaal om te gebruiken voor jonge dieren. Je kunt op de graad nauwkeurig instellen hoe warm het matje moet worden.Dat is heel handig, want pasgeboren dieren hebben vaak een hogere temperatuur nodig dan oudere jonkies.

De ideale omgevingstemperatuur voor kittens van 1 week: 30 graden celcius.
De ideale omgevingstemperatuur voor kittens van 2 weken: 27 graden celcius.
De ideale omgevingstemperatuur voor kittens van 3 weken: 24 graden celcius.
De ideale omgevingstemperatuur voor kittens van 4 weken: 21 graden celcius.

De meeste elektische warmtematjes voor dieren zijn afwasbaar, goed bestand tegen tandjes en urine, en kunnen 24 uur per dag aan blijven staan op de door jou gewenste temperatuur.

Elektische warmtematjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en prijsklassen.
Een matje met ingebouwde thermostaat van 20 x 35 cm (ongeveer A4-formaat)

De warmtemat met thermostaat op het plaatje hiernaast is 40x60cm

 Zooplus heeft ook een handige warmtemat met bijtbescherming en 3 standen.

Kruik of limonadefles:

Dit is verreweg de goedkoopste oplossing. Een lege limonadefles kan al als kruik gebruikt worden.

Het grote nadeel van een kruik is de grote temperatuurschommelingen. In het begin zijn ze te heet, en al snel koelen ze af en onttrekken ze warmte aan de diertjes. Trek een oude sok om de kruik, zodat de jongen zich niet kunnen branden. En doe minimaal elke 2 uur nieuw warm water in de kruik (ook 's nachts).

Een ander nadeel is dat een kruik kan gaan lekken of stuk wordt gebeten.

Snugglesafe met Bruno kussen hoesSnugglesafe heat pad:

Deze schijf is speciaal ontwikkeld om jonge en zieke dieren mee warm te houden. De Snugglesafe blijft urenlang op een aangename temperatuur, is knaagbestendig, afwasbaar en veilig in gebruik. Door de platte vormgeving van de Snugglesafe kunnen de dieren er lekker bovenop liggen.

Bij de Snuggelsafe zit een zachte wasbare hoes voor extra comfort. En er zijn ook speciale warmtekussen verkrijgbaar die je om de Snugglesafe kunt doen.

Tip: een temperatuur tussen de 28 en 36 graden is ideaal. Hoe minder beharing, hoe hoger de temperatuur moet zijn. Leg een thermometer bij de jongen om de temperatuur in de gaten te kunnen houden.

De Snugglesafe heat pad is te koop in onze webshop en bij Zooplus.

Een iets grotere variant op de Snugglsafe Heatpad is de Trixie warmteschijf. De schijf is een stuk groter én voordeliger geprijsd dan de SnuggleSafe.

Infraroodlamp:

infrarood warmtematjeJe kunt ook een infraroodlamp gebruiken voor extra warmte. Zorg ervoor dat de lamp slechts op een gedeelte van het verblijf gericht is en dat de diertjes zich ook terug kunnen trekken naar een koelere zone.

Een keramische infraroodlamp is beter dan een 'gewone' infraroodlamp die rood licht uitstraalt. Maar ook duurder.

Infrarood warmtematje:

Er zijn ook diverse infrarood warmtematjes verkrijgbaar. Het grote voordeel is de constante temperatuur.
Nadeel is dat ze meestal niet wasbaar en niet knaagbestendig zijn. Dit is op te lossen door het warmtematje onder de plastic bak te leggen waar de diertjes in zitten.

Temperatuurregeling voor infraroodlamp of infrarood warmtematje:

Er zijn verschillende mogelijkheden om de temperatuur te regelen van een infraroodlamp of infrarood matje. Ten eerste door de afstand anders in te stellen. Zet de lamp verder weg en het wordt koeler. Doe meer handdoeken op het warmtematje, en het wordt koeler. Maar erg nauwkeurig is het niet.

Er zijn speciale thermostaten verkrijgbaar, waarmee je heel nauwkeurig de temperatuur kunt regelen. Deze zet je tussen de warmtebron en het stopcontact. Aan de thermostaat zit een sensor die je bij het nest legt. Wordt het warmer dan de ingestelde temperatuur, dan schakelt de thermostaat de warmtebron tijdelijk uit. Totdat het weer is afgekoeld en de warmtebron weer aan moet.

Een goedkoper alternatief is de warmteregelaar (10 euro). Deze zet je ook tussen de warmtebron en het stopcontact. En dan kun je instellen hoeveel stroom de warmteregelaar moet doorlaten. Vaak kun je het stapsgewijs instellen van 20% tot 100%.

Hond als surrogaatmoeder voor een kangoeroeSurrogaat-moeder

Jonge moederloze dieren hebben ook graag een surrogaatmoeder. Bij sommige diersoorten kan de vader de verzorgende rol op zich nemen. En soms zorgt een ander diersoort voor een jong. Bijvoorbeeld op deze foto. Hier zorgt een hond voor een baby kangoeroe. Ze wast hem, houdt hem warm en helpt het jong met de ontlasting.

Maar niet iedereen is in het bezit van een ander dier dan surrogaatmoeder kan spelen.

Dan is het handig om te weten dat er ook Snuggle Puppy's en Snuggle Kitties zijn. Snuggle Puppies en Kitties zijn knuffeldieren met een echte voelbare hartslag. Ook kun je er een warmte element in stoppen, zodat het heerlijk warm aan voelt.
Doordat het jong de hartslag voelt, wordt het rustiger en kalmeert het jonge dier merkbaar.

Er zijn Snuggle Kitties en Snuggle Puppies in verschillende kleuren. Maar natuurlijk kunnen ook andere diersoorten gebruik maken van deze surrogaatmoeders. 

Paarden, herten, runderen, reeën, etc

Grotere dieren zoals paarden, herten, runderen en reeën hebben niet altijd warmte nodig. Het hangt af van de toestand van het dier. Een verzwakt dier, dat niet wil staan, kan zeker baat hebben bij wat extra warmte van een warmtelamp. Maar over het algemeen is een tochtvrije stal met veel stro goed genoeg.

In koude maanden kan een dekje erg fijn zijn. Een kalverdekje of honden-pakje kan voor meer diersoorten gebruikt worden.

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49