Benodigdheden om jonge dieren mee groot te brengen

Wanneer je een dier met de hand groot gaat brengen, zul je een aantal dingen nodig hebben. Voor alle dieren heb je (vrijwel) dezelfde dingen nodig. Alleen de melk kan per soort verschillen. Welke melk de juiste is voor jouw dier, staat genoemd in het hoofdstuk van het betreffende diersoort. De meeste benodigdheden zijn bij de apotheek of drogist te koop. En alle artikelen kun je ook via de webshop bestellen. Je hebt het dan in de meeste gevallen de volgende dag in huis.

Voor de eerste 24 uur heb je minimaal een ORS elektrolytenoplossing en een spuitje van 1ml nodig. Deze zijn te koop bij de apotheek en dierenarts. Of gebruik Rehydration.
Wat is ORS en hoe maak je het?

Spuitjes

(1ml, 2ml en voor grotere dieren ook 10ml)

Zorg voor spuitjes waarmee je zo soepel en gedoseerd mogelijk kunt spuiten. Spuitjes met een dikke rubberen ring glijden na een paar keer niet meer zo soepel, waardoor de melk er met horten en stoten uit kan schieten. De spuitjes van het merk Codan® hebben een zeer klein rubberen ringetje en zijn erg geschikt voor melkvoedingen.


Begin altijd met een 1ml spuitje, omdat deze langzamer druppelt. Grotere spuitjes laten de vloeistof te snel door. Gebruik nooit een flesje voor knaagdieren, ook al staat er op de verpakking dat het speciaal ontwikkeld is voor jonge dieren. Voor kleine diersoorten zijn ze absoluut ongeschikt: de juiste hoeveelheid melk is niet af te lezen en de dieren krijgen veel te veel voeding in een keer binnen.

Speentjes

Original Miracle Nipple met o-ring spuitjeBij de dierenwinkel, dierenarts en onze webshop zijn diverse speentjes te koop. Kies er eentje van rubber of silicone met een klein spits puntje.
Als je geen speentje kunt vinden, zijn er alternatieven:

Je kunt altijd rechtstreeks uit een spuitje of pipet voeren, maar veel dieren vinden zo'n harde punt niet fijn.
Hele kleine dieren, zoals muizen en hamsters, kun je ook voeren met een penseel. Doop de penseel in de melk, en laat het jong erop sabbelen.
Voor grotere dieren (kittens, pups, etc) wordt ook wel eens een (schoon!) makeup-sponsje gebruikt. Knip er een reepje vanaf en doop dat in melk. Knijp erin en laat het volzuigen met melk. En laat dan het dier erop sabbelen. Het nadeel hiervan is dat er mogelijk veel lucht mee naar binnen wordt gezogen.

Voor grote dieren kan vaak ook een babyspeen gebruikt worden.
Op de website van Boerenwinkel kun je veel verschillende soorten spenen en flessen vinden voor grote dieren.

Weegschaal

De hoeveelheid melk die je moet geven hangt af van het gewicht van het dier.
Zorg bij kleine dieren voor een keukenweegschaal of brievenweger die per 1 of 2 gram nauwkeurig weegt.

Grotere dieren kun je op een personenweegschaal wegen.

Hoe weeg je een dier?

Melk

De melk die je nodig hebt, is afhankelijk van het diersoort. Zoek op de betreffende pagina welke melk je het beste kunt gebruiken. Gebruik nooit koemelk (behalve voor kalfjes), want veel diertjes kunnen diarree krijgen van de lactose in de koemelk. Meer over: lactose intolerantie bij jonge dieren
Sommige melk is in een vloeibare of poedervariant te koop. Neem altijd het poeder, want die is makkelijker te doseren en blijft na het openen veel langer goed dan vloeibare melk.

Maatschepjes

Tip: zelfs een dopje van een limonadefles kan als maatschepje dienen!

Een (keuken)maatschepje van 5ml of 10ml of een eenpersoons koffieschepje kan prima dienst doen als maatschepje voor de melk en het water. Wanneer er in een melkrecept wordt gesproken over 'delen' worden hiermee afgestreken maatschepjes bedoeld. Dus geen bergje melkpoeder op het schepje.

Welke maat je schepje heeft maakt voor het recept niet uit, maar maak niet teveel melk aan. Het is vaak maar 24 uur houdbaar in de koelkast.

Tips en trucs voor het aanmaken van melkpoeder

Warmtebron

De meeste jonge dieren hebben een warmtebron nodig omdat ze niet zelf hun lichaamstemperatuur op peil kunnen houden.
Lees er meer over in het artikel: Huisvesting en warmte

 

Al deze producten zijn te bestellen in onze webshop: https://shop.melkvoordieren.nl

Voor boerderij-dieren verwijzen we je graag naar Boerenwinkel.nl

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49