Een egeltje met de hand grootbrengen

Onderstaande informatie is samengesteld met hulp van de Vogelklas Karel Schot te Rotterdam.

Ga als particulier nooit zelf een egeltje grootbrengen. Het is zeer specialistisch werk en bovendien is het verboden voor particulieren om wilde dieren in huis op te nemen. Breng jonge egels daarom altijd naar een gespecialiseerde opvang. Adressen kun je hier vinden.

Wat moet je doen als je een jonge egel hebt gevonden?

Pak het dier niet op. Het beste is om het dier te laten zitten waar het zit en een egelopvang te bellen voor advies. Adressen kun je hier vinden, of bel 144.

Wanneer je nu met een egeltje in een doosje achter de computer zit, is bovenstaand advies nu te laat.

Noteer zo nauwkeurig mogelijk waar en hoe laat je het egeltje hebt gevonden en noteer je naam, telefoonnummer en bijzondere omstandigheden. Dat is belangrijke informatie voor de egelopvang.

Bel een egelopvang voor advies. Wanneer je de egel afgeeft bij de opvang of dierenambulance, geef dan ook het briefje met informatie mee.

Wat eet een egel?

Geef een egel nooit melk. Daar kunnen ze niet tegen.

Egeltjes kun je wel wat blikvoer voor katten of in water geweekte kattenbrokjes aanbieden op een schoteltje. Prop het niet in de bek, het beestje moet zelf bepalen of het wil eten. Heel jonge egels eten namelijk nog geen kattenvoer, maar drinken nog moedermelk.

Ook eet een egel heel graag maden en meelwormen. Die meelwormen kun je levend kopen bij een viswinkel, of in gedroogde vorm bij een dierenwinkel. Ook veel tuinvogels pikken graag een meelwormpje mee als je een bakje buiten zet om de egels bij te voeren.

In de vrije natuur eten egels vooral insecten zoals wormen, rupsen, kevers, pissebedden etc. Egels kunnen in een nacht wel 50 tot 70 gram insekten opeten! Egels eten eigenlijk alles wat ze maar kunnen vinden. Jonge egels eten het liefste zachte insekten zoals larven, kleine slakjes en wormen. Volwassen egels eten ook insekten met een harde buitenkant, zoals kevers.

Waarom mag je niet zelf een egeltje grootbrengen?

Jonge egels zien er schattig uit en veel mensen willen zo'n schattig beestje graag zelf verzorgen. Toch raden we dit af. Contact met mensen doet een jong dier meer kwaad dan goed. Het egeltje wordt tam en leert om mensen te vertrouwen. Bovendien leren jonge egeltjes vaardigheden van hun moeder en nestgenootjes die ze niet kunnen leren van een menselijke verzorgen. Wat moet er van zo'n egel terechtkomen als je hem weer vrijlaat in de natuur?

Egel als huisdier

Een wilde egel als huisdier houden is verboden in Nederland.
Wel kunnen particulieren met een grote egelvriendelijke tuin een hulpbehoevende egel van een egelopvangcentrum in de tuin loslaten en bijvoeren of in de gaten houden.

Afrikaanse witbuikegels worden soms wel als huisdier gehouden. Zorg dat je vooraf weet waar je aan begint als je zo'n exotisch huisdier neemt. En koop geen te jong dier dat eigenlijk nog bij de moeder thuis hoort en melk nodig heeft. Een jong dat te vroeg bij de moeder is weggehaald heeft meer kans op gedragsproblemen als het groot is.
Witbuikegels hebben een verwarmd terrarium nodig.

Helpen bij de egelopvang

Wil je graag jonge egels (of andere dieren) helpen grootbrengen? Informeer dan eens bij een dierenopvang. Vooral in de maanden juni en juli zijn er veel jonge egeltjes die gevoerd en verzorgd moeten worden en veel asielen zitten te springen om hulp van vrijwilligers.

Maak eens een afspraak om te kijken in een dierenopvang en bespreek wat de mogelijkheden zijn. Vrijwilligerswerk is onbetaald, maar niet vrijblijvend. Kom op tijd en houd je aan de afspraken die je maakt met het asiel. De dieren en je collega's rekenen op je.

Melkpoeder voor egels

Natuurlijk verkopen wij ook melk van FoxValley voor egels.

We hebben gemerkt dat er verdeeldheid is over wat de beste melksamenstelling is. Het ene opvangcentra gebruikt puppymelk, zoals Esbilac. Het andere gebruikt voor egels weer melk met een zeer laag lactosegehalte, zoals MultiMilk.
Beide melkproducten zijn helaas erg duur, en niet zo gemakkelijk te verkrijgen. Bovendien bevat Multimilk een conserveringsmiddel dat mogelijk schadelijk voor de gezondheid is.

Angela Kramer van Melk voor Dieren is bezig aan een onderzoek over verschillende methodes van het grootbrengen van jonge egels. Wil je hieraan meewerken? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of gebruik het contactformulier onderaan de pagina.

Warmtematje voor egel

Jonge egels en ook volwassen witbuikegels hebben extra warmte nodig. Dit gaat het makkelijkst via een warmtematje. In onze webshop verkopen we handige warmtematjes die urine en waterbestendig zijn en op de graad nauwkeurig ingesteld kunnen worden.

Tips voor het aanmaken, bewaren en opwarmen van melk

In een dierenopvang is het handig om efficient te werken, en hygiëne is ook heel belangrijk. Klik op onderstaande link voor handige tips over melk. Je werkt sneller, efficienter en een nachtvoeding is zo gepiept!

Lees hier meer handige tips over het aanmaken, bewaren en opwarmen van melk

disolact lactase maakt melk lactosevrij

Melk lactosevrij maken met Disolact lactase

Je kunt ook melk lactosevrij maken met het enzym lactase. De lactase zet de lactose om in andere suikers die gemakkelijker te verteren zijn.

Meer hierover in dit artikel: Lactose intolerantie bij jonge dieren

Disolact lactase is te koop in onze webshop: https://shop.melkvoordieren.nl/nl/supplementen/disolact-lactase.html

 

Een alternatief voor MultiMilk is FoxValley 30/50

FoxValley 30/50 is bij uitstek erg geschikt om jonge egels mee groot te brengen. Het bevat maar zeer weinig koolhydraten, en juist zeer veel vet (50%) en eiwitten (30%). Doordat het alleen plantaardige vetten bevat, zijn conserveringsmiddelen niet nodig om het product lang goed te houden. 

FoxValley 32/40 is een goed alternatief voor Esbilac

FoxValley 32/40 is het meest veelzijdige melkpoeder van deze fabrikant. Het is voor veel dieren geschikt, en daarom praktisch voor opvangcentra die verschillende diersoorten opvangen. FoxValley 32/40 bevat 15% koolhydraten (waaronder ook lactose), 32% eiwit en 40% vet.

Een aantal egelopvangcentra zijn overgestapt van Esbilac op FoxValley-melk. Sommigen hebben de 30/50 en de 32/40 uitgeprobeerd, en merken dat de 32/40 het beste werkt voor het grootbrengen van egeltjes. Wil je weten welke egelopvangcentra deze melk gebruiken? Of wilt u een proefzakje? Neem contact met ons op (rechtsonderaan de pagina staat een contactformulier)

Welke melk je ook kiest, ze zijn allebei gemaakt voor hoogwaardige ingrediënten die geschikt zijn voor menselijke consumptie. Natuurlijk zijn aan de melkpoeder ook alle benodigde vitamines, mineralen en sporenelementen toegevoegd.

Doordat de melk van FoxValley alleen plantaardige vetten bevat, is het gemakkelijker te verteren. Dit voorkomt darmprobleem. De melkpoeder is lang houdbaar buiten de koelingen is verpakt in een handig emmertje van 1,58 kg of 3,6 kg.

Mengverhouding: 1 deel poeder met 2 delen water.

Miracle Nipples regular en mini.Speentje voor egels

Hele jonge egeltjes moeten worden gevoerd met een spuitje en een speentje erop. Een prima speentje daarvoor is de Miracle Nipple. Dit is een duurzaam speentje dat niet snel kapot gebeten wordt. De voorpootjes kunnen gemakkelijk worden neergezet op de brede basis van de speen. Dan kan het jong gemakkelijker drinken. De Miracle Nipple past op een flesje en op iedere maat o-ring spuitje met Luer Loc punt.

Als de jonge egeltjes wat ouder zijn, kunnen ze hun melk (met eventueel wat brokjes erin geweekt) oplikken uit een laag bakje.

Samenstelling egelmelk

Klik hier voor een artikel over de samenstelling van egelmelk. Dit is een samenvatting van een lezing die Angela Kramer in september 2016 heeft gehouden bij het regionale egelopvangoverleg Noord- en Zuid-Holland. Onderzoek naar de samenstelling van egelmelk en methodes van grootbrengen van jonge egels.

Er zijn verschillende studies gedaan naar de samenstelling van egelmelk. Het varieert een beetje per individu, grootte van het nest en leeftijd van de jongen.

Samenstelling van de vaste bestanddelen in de egelmelk:
Vaste bestanddelen: 21.6%, waarvan vet 46.3%, eiwit 33.3%, koolhydraten 9.3%. (bron: Practical Wildlife Care)
Vaste bestanddelen: 20.6%, waarvan vet 47%, eiwit 33%, koolhydraten 9%, as 10%. Kcal/ml 1.42.(bron: BSAVA Manual of Exotic Pets New Edition 1991)

Samenstelling van de totale egelmelk (dus met water):
79% water, 10% vet, 7% eiwit, 2% koolhydraten, 2% as.(bron: Zoo & Wild Animal Medicine Current Therapy 3.27.w3)

45.2% droge stof. Eiwit 16.6%,  vet 25.5%, lactose 0.07%.  energy 1353 kJ/100 g milk. Het vetgehalte en eiwitgehalte neigde te stijgen gedurende de lactatie.(bron: Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition)

einde handleiding voor het grootbrengen van jonge egels

Angela's 6 belangrijkste tips voor elke opvoeder van jonge dieren:

Ga niet meteen aan de slag

Is hulp echt nodig?

Veel dieren die met de hand worden grootgebracht, hadden eigenlijk helemaal geen hulp nodig gehad.

Lees gauw verder!

Vind een goed opvangadres

Wie geeft de beste zorg?

De beste kans van slagen heb je bij iemand met ervaring en verstand van zaken.

Vind hier een opvangadres...

Geef geen melk

De beste tips om de eerste 24 uur door te komen.

Vaak zijn moederloze dieren gestrest, onderkoeld en uitgedroogd. Dat moet eerst worden aangepakt voordat je met melk aan de slag gaat.

Lees hier de beste aanpak...

Zorg dat je alles in huis hebt

Je hebt meer nodig dan alleen de juiste melk.

Je moet ook de juiste hulpmiddelen hebben om de melk te geven. En het verblijf van het diertje moet zijn aangepast aan zijn behoeftes.

Lees hier over alle benodigdheden om een diertje groot te brengen...

Zorg voor een warme en stressvrije omgeving

Comfort en rust zijn van levensbelang

Met een optimale omgevingstemperatuur en voldoende rust, kan een jong dier zijn energie besteden aan de groei.

Meer over huisvesting en warmte...

Zo voer je een jong dier

Verslikking kan dodelijk zijn

Hoe houd je een jong dier vast? Hoe voorkom je dat het zich verslikt?

lees er alles over in dit artikel...