Kamelenmelk

Angela geeft een kameel een fles melkEen tijdje geleden mocht ik iets heel bijzonders doen: een jonge kameel de fles geven. Dat is echt weer iets heel anders dan een konijntje! Wat drinken die dieren veel melk! En hard zuigen en elkaar wegduwen om maar zo veel mogelijk melk te pakken te krijgen. Heel leuk om te doen. En natuurlijk was er melk genoeg voor elk jong.

Ik was op Kamelenmelkerij Smits, de enige kamelenmelkerij in Europa. Aan kamelenmelk worden veel goede eigenschappen toegeschreven. Hoe het precies werkt is nog niet bekend, maar het kan een gunstig effect hebben bij diabetes, darmproblemen en een aantal huidziektes.

 

De jonge kamelen blijven de eerste weken gewoon bij hun moeder. De moederdieren worden dan nog niet niet gemolken. Dit zorgt voor een goede band tussen moeder en jong. En het zorgt ervoor dat het jong sterk zal opgroeien.

Later worden de jongen gescheiden van hun moeder, maar ze blijven wel in de buurt. De jongen staan bij elkaar in een aangrenzende stal of op het weiland naast het weiland van hun moeders. De jonkies worden bijgevoerd met kunstmelk uit de fles, zodat er bij hun moeder genoeg melk over blijft om te melken.

Vlak vóór het melken mogen ze even bij hun moeder drinken. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat de melk op gang komt en de moeder kan worden gemolken met de melkmachine. Verder is rust en regelmaat erg belangrijk. Kamelen zijn gewoontedieren. Als er iets geks gebeurt, bijvoorbeeld als de boer opeens klompen in plaats van laarzen draagt, kan dat er al voor zorgen dat je geen melk kunt afnemen.

Gemiddeld geeft een kameel 6 liter melk per dag. Dat is een stuk minder dan een koe (20-30 liter). Ook duurt het langer voordat een kameel voor het eerst een jong kan krijgen. Dit maakt het niet erg rendabel om een kamelenmelkerij te hebben. Daarom zijn er ook geen andere kamelenmelkerijen in Europa.

Gelukkig hebben ze daar bij kamelenmelkerij Smits wat op gevonden: Toerisme. Je kunt bijna elk weekend bij de kamelenmelkerij 'op safari' gaan. Je krijgt niet alleen een rondleiding en een lezing over de kameel en zijn melk waar je al je vragen kwijt kan. Maar je mag ook, net als ik, een jonge kameel de fles geven, op een kameel zitten, en natuurlijk de kamelenmelk proeven. Om de middag af te sluiten maak je zelf je eigen kamelenpannenkoek en wordt je in het restaurant bediend via een vliegend tapijt.

Zie voor meer informatie: http://www.kamelenmelk.nl/

 

FaLang translation system by Faboba