Alternatieven voor Nutrilon Soya

Nutrilon Soya wordt al jarenlang gebruikt als melkvoeding voor lactose-intolerante knaagdieren. Ook wordt de Nutrilon Soya als bijvoeding aan zieke en verzwakte volwassen dieren gegeven. Voor konijnen werd het veel gebruikt in combinatie met geweekte brokjes, zodat je een mooi dwangvoer papje kreeg.


Helaas heeft de fabrikant besloten om met het product te stoppen, en moeten we een alternatief zoeken. Er zijn verschillende opties, met elk hun eigen voor- en nadelen: Nutrilon Pepti Junior, Alpro Soya Groeimelk, FoxValley 30/50 en puppymelk of kittenmelk in combinatie met Disolac Lactase druppels.

Nutrilon Pepti JuniorNutrilon Pepti Junior

Dit is dieetvoeding voor baby's met ernstige verterings- en/of absorptiestoornissen. Het is alleen verkrijgbaar bij de apotheek.
Het poeder bevat 27,3% vet, 53,4% koolhydraten en 14,0% eiwitten en geen lactose en vezels. Verder zijn er veel vitamines en mineralen aan toegevoegd die belangrijk zijn voor de groei en de ontwikkeling van ieder lichaam.
Mensenbaby's kunnen er groene ontlasting van krijgen, dus het is mogelijk dat het ook bij andere zoogdieren een afwijkende groene kleur krijgt.

Voordelen:

Nadelen:


Alpro Soya plus 1 groeimelkAlpro Soya +1 groeidrink

Dit is lactosevrije melk voor kinderen van 1 tot 3 jaar, op basis van soya. Ze zeggen dat het laag in suikers is, maar dit product bevat maltodextrine, rietsuiker en fructose, en dat zijn allemaal koolhydraten (en dus suikers). Er zijn wat extra vitamines en mineralen aan toegevoegd, maar niet zoveel als bij de Nutrilon Pepti.

In noodgevallen zou je ook andere soyamelk uit de supermarkt kunnen gebruiken, maar die hebben een nog lagere voedingswaarde dan de Alpro Soya Groeimelk, en daarom niet aan te bevelen voor langere tijd.

Voordelen:

Nadelen:


FoxValley 30/50

Deze melkpoeder heeft een hoog vetgehalte (50%), 30% eiwitten en een heel laag koolhydraatgehalte (ca 6%). Het bevat nauwelijks lactose en kan probleemloos door lactose intolerante dieren worden gebruikt.

Voordelen:

Nadelen:

Gebruik kittenmelk of puppymelk in combinatie met Disolac Lactase Druppels

Alhoewel het niet op de verpakkingen vermeld staat, bevatten kittenmelk en puppymelk allemaal lactose. Gemiddeld zo'n 14 tot 19% van het melkpoeder is lactose, dus dat is behoorlijk hoog.

Disolac Lactase druppels doe je door aangemaakte melk en dat laat je 12 tot 24 uur staan. De lactase enzymen zetten dan de lactose om in andere suikers die het dier wél kan opnemen. Je kunt het dan veilig geven.
Gebruik wel meer druppels dan op de verpakking staat aangegeven, omdat de meeste melksoorten voor puppy's en kittens ook meer lactose bevatten dan gewone koemelk.

Lees hier meer over lactose intolerantie bij jonge dieren en Disolac Lactase Druppels.

Voordelen:

Nadelen:

FaLang translation system by Faboba