Huisvesting

Hele jonge dieren kun je gemakkelijk onderbrengen in een kartonnen doosje of plastic bak zonder deksel. Een klein kooitje met tralies waar ze niet doorheen kunnen is ook prima. Leg bij voorkeur een witte handdoek op de bodem. Dit is lekker warm en zacht, en bovendien kun je de urine en ontlasting goed in de gaten houden.

Wanneer het dier ouder is en meer rond gaat lopen, kun je hem in een kooi plaatsen waar ook volwassen exemplaren in gehouden kunnen worden. Kies voor dieren die kunnen klimmen een relatief lage kooi. Dan zullen ze niet zo hard vallen als het een keertje mis gaat.

Diertjes die de ogen open hebben, hebben ook een waterbakje nodig. Kies hiervoor een klein stevig bakje. Niet te groot, zodat ze er niet doorheen kunnen lopen. Een nat diertje koelt snel af. Een niervormig stenen bakje is ideaal, want daar kunnen ze makkelijk uit drinken, maar niet makkelijk in gaan staan.

Warmte

Jonge dieren zonder haartjes kunnen zichzelf nog niet warm houden. Normaal gesproken zitten ze lekker onder hun moeder en delen ze haar lichaamswarmte. Maak daarom een lekker warm nestje van natuurlijke warme materialen zoals hooi, wol, katoen, etc. Leg een buitenthermometer in het nest, zo kun je zien wat de temperatuur in het nest is. Een temperatuur van 37-39 graden is ideaal. Te warm is net zo schadelijk als te koud. Houd de temperatuur dus goed in de gaten.

Een onderkoeld jong verliest veel energie en kan zijn voeding niet goed verteren. Een goede omgevingstemperatuur is dus erg belangrijk. Idealiter gebruik je hiervoor een couveuse die ingesteld is op de lichaamstemperatuur van het dier (meestal rond 37 graden Celsius). Het is van groot belang dat je deze temperatuur constant houdt, want veel diersoorten kunnen in de eerste weken van hun leven hun lichaamstemperatuur niet zelf reguleren.

Couveuse voor jonge dierenBrinsea TLC broedmachine couveuse voor jonge dieren

De Brinsea TLC is een speciale couveuses voor jonge dieren. Ze zijn helemaal ontworpen met zowel het dier als de verzorger in gedachte. Je kunt de temperatuur nauwkeurig instellen, en de luchtvochtigheid aflezen. De ingaande lucht gaat door een luchtfilter en in de couveuse is een lichte overdruk, zodat ziektekiemen niet via andere wegen naar binnen kunnen komen. Door de heldere glazen deur kun je het dier goed in de gaten houden. En uiteraard is de couveuse heel goed te reinigen.

Een (tweedehands) couveuse voor baby's is natuurlijk ook geschikt voor dieren.

Couveuses zijn vrij prijzig, maar als je regelmatig jonge dieren opvangt, of veel te maken hebt met zieke of herstellende dieren, is het wel een heel fijn apparaat om te hebben.

Opties als je geen couveuse hebt:

Heb je geen couveuse, dan kun je aan de zijkant van het nest een warmtebron plaatsen. Sommige dieren hebben een voorkeur voor verwarming onderaf, of bovenaf. Dit staat in de soortspecifieke handleidingen beschreven.
Zorg ervoor dat de de jongen zelf kunnen kiezen of ze bij de warmtebron willen liggen of niet. Er zijn verschillende opties, met allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Kruik of limonadefles:

Dit is verreweg de goedkoopste oplossing. Een lege limonadefles kan al als kruik gebruikt worden.

Het grote nadeel van een kruik is de grote temperatuurschommelingen. In het begin zijn ze te heet, en al snel koelen ze af en onttrekken ze warmte aan de diertjes. Trek een oude sok om de kruik, zodat de jongen zich niet kunnen branden. En doe minimaal elke 2 uur nieuw warm water in de kruik (ook 's nachts).

Een ander nadeel is dat een kruik kan gaan lekken of stuk wordt gebeten.

Snugglesafe met Bruno kussen hoesSnugglesafe heat pad:

Deze schijf is speciaal ontwikkeld om jonge en zieke dieren mee warm te houden. De Snugglesafe blijft urenlang op een aangename temperatuur, is knaagbestendig, afwasbaar en veilig in gebruik. Door de platte vormgeving van de Snugglesafe kunnen de dieren er lekker bovenop liggen.

Bij de Snuggelsafe zit een zachte wasbare hoes voor extra comfort. En er zijn ook speciale warmtekussen verkrijgbaar die je om de Snugglesafe kunt doen.

Tip: een temperatuur tussen de 28 en 36 graden is ideaal. Hoe minder beharing, hoe hoger de temperatuur moet zijn. Leg een thermometer bij de jongen om de temperatuur in de gaten te kunnen houden.

Infraroodlamp:

infrarood warmtematjeJe kunt ook een infraroodlamp gebruiken voor extra warmte. Zorg ervoor dat de lamp slechts op een gedeelte van het verblijf gericht is en dat de diertjes zich ook terug kunnen trekken naar een koelere zone.

Een keramische infraroodlamp is beter dan een 'gewone' infraroodlamp die rood licht uitstraalt. Maar ook duurder.

Elektrisch warmtematje:

Er zijn ook diverse elektische warmtematjes verkrijgbaar. Het grote voordeel is de constante temperatuur.
Nadeel is dat ze meestal niet wasbaar en niet knaagbestendig zijn. Dit is op te lossen door het warmtematje onder de plastic bak te leggen waar de diertjes in zitten.

Een tussenvorm van een infraroodlamp en een elektrisch warmtematje is een infarood warmtematje.

Hond als surrogaatmoeder voor een kangoeroeSurrogaat-moeder

Jonge moederloze dieren hebben ook graag een surrogaatmoeder. Bij sommige diersoorten kan de vader de verzorgende rol op zich nemen. En soms zorgt een ander diersoort voor een jong. Bijvoorbeeld op deze foto. Hier zorgt een hond voor een baby kangoeroe. Ze wast hem, houdt hem warm en helpt het jong met de ontlasting.

Maar niet iedereen is in het bezit van een ander dier dan surrogaatmoeder kan spelen.

Dan is het handig om te weten dat er ook Snugglepets zijn. Snugglepets zijn knuffeldieren met een echte voelbare hartslag. Ook kun je er een warmte element in stoppen, zodat het heerlijk warm aan voelt.
Doordat het jong de hartslag voelt, wordt het rustiger en kalmeert het jonge dier merkbaar.

Er zijn Snuggle Kitties en Snuggle Puppies in verschillende kleuren. Maar natuurlijk kunnen ook andere diersoorten gebruik maken van deze surrogaatmoeders. 

 

Angela's 6 belangrijkste tips voor elke opvoeder van jonge dieren:

Ga niet meteen aan de slag

Is hulp echt nodig?

Veel dieren die met de hand worden grootgebracht, hadden eigenlijk helemaal geen hulp nodig gehad.

Lees gauw verder!

Vind een goed opvangadres

Wie geeft de beste zorg?

De beste kans van slagen heb je bij iemand met ervaring en verstand van zaken.

Vind hier een opvangadres...

Geef geen melk

De beste tips om de eerste 24 uur door te komen.

Vaak zijn moederloze dieren gestrest, onderkoeld en uitgedroogd. Dat moet eerst worden aangepakt voordat je met melk aan de slag gaat.

Lees hier de beste aanpak...

Zorg dat je alles in huis hebt

Je hebt meer nodig dan alleen de juiste melk.

Je moet ook de juiste hulpmiddelen hebben om de melk te geven. En het verblijf van het diertje moet zijn aangepast aan zijn behoeftes.

Lees hier over alle benodigdheden om een diertje groot te brengen...

Zorg voor een warme en stressvrije omgeving

Comfort en rust zijn van levensbelang

Met een optimale omgevingstemperatuur en voldoende rust, kan een jong dier zijn energie besteden aan de groei.

Meer over huisvesting en warmte...

Zo voer je een jong dier

Verslikking kan dodelijk zijn

Hoe houd je een jong dier vast? Hoe voorkom je dat het zich verslikt?

lees er alles over in dit artikel...